Régebben is olvastam kajálás közben, hogy mit is tartalmaznak az élelmiszerek amiket nap mint nap megeszünk. Most vacsoránál gondolkodtam, hogy írok ezekről pár sort...
Aki, ha megtudja miből készült a kaja és utána ennek a tudata miatt nem fogyasztja annak AJÁNLOM EZT A BEJEGYZÉST NE OLVASSA TOVÁBB!
Akkor kezdjük is (felkiáltójellel jelzem, ami szerintem nem "hétköznapi" hozzávaló):
-Összetevők: búzaliszt, víz, élesztő, só, - eddig oké, de nézzük tovább - !kovászpotló, !lisztjavító szer (szójaliszt, növényi zsiradék), !lisztkezelő szer (E516), !emulgeátór (E471), !antioxidáns (E300), !alfa amiláz enzim.
-Ki lehet találni mi ez? - Fehér Kovászos Kenyér
-Régen nem nagyon emlékszem ezekre a hozzávalókra...
-Kovászpotló?! - Miért nem kovászolják?!
-Mondjuk még a lisztjavítót úgy ahogy megértem, de mégis minek? Olyan rossz nem lehet a búzalisztünk...
-lisztkezelő szer E516 (kalcium szulfát) - Szilárdítóanyag? A liszt a vízzel bőven megköt. Mellesleg ez ide tartozik: Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok - Ennyit a csomómentes elkeverésről...
-emulgeátor na megvallva ennél bajba voltam, hogy ez mi a franc? Utána találtam: Emulzió - Ja és az E471 (zsírsavak mono- és digliceridjei) - vagyis növényi vagy állíti eredetű zsírok, így máris normálisabban hangzik
-antioxidáns (E300) tartósítószer ebben az esetben C-vitamin (aszkorbinsav) - ez már ismerősebb :)
-alfa amiláz enzim - Na ez minek? ;) Annak idején az amilázat az emésztéssel kapcsolatosan említettük bioszórán, a nyálban lévő amiláz a keményítőt cukorrá bontja le... De keményítőt eddig nem nagyontaláltam benne... Bár az az alfa előtag kicsit zavar... Ezt találtam: "Az alfa-amiláz enzim hatására jön lére az amilóz és a keményítő hidrolitikus bomlása során." - Ha van az embernek akkor minek ez még mindig nem értem...